Hampl: Hroucení moci USA. Následky pro ČR. Máme dvě možnosti

01.02.2024 10:05 | Monitoring

Americká moc se nezadržitelně hroutí, uvedl sociolog Petr Hampl. „Nečekejme teď nějaký obrovský zlom, ale čekejme, že každý rok to bude horší a horší. My budeme chudší a chudší, oni budou bohatší a bohatší,“ soudí. A jaké možnosti má dle Hampla ČR? Buď budeme předstírat, že stále žijeme v roce 1994, nebo...

Hampl: Hroucení moci USA. Následky pro ČR. Máme dvě možnosti
Foto: Screen: XTV
Popisek: PhDr. Petr Hampl, Ph.D., sociolog

„Americká moc zcela jistě pokrývá Českou republiku a možná ještě velmi dlouho bude. Ale přestala pokrývat jiné části světa. Čína už se chová naprosto samostatně, soběstačně, dokonce fakticky její měkká moc a diplomatický vliv a koneckoneců hospodářská moc už je dneska větší než moc Ameriky. Je to dokonce tak, že když chce americký prezident mluvit s čínským císařem, tak musí několik měsíců čekat, než si na něj čínský císař udělá čas. To jsme zažili v loňském roce, že bylo několik žádostí o telefonát a nakonec tedy čínský císař svolil. To by bylo před pěti lety naprosto nemyslitelné. A dějou se další věci,“ popsal Hampl.

„Když chtěli další zbraně pro Ukrajinu, udělali turné po Latinské Americe, všude byli vyhozeni a já jsem si říkal, tak to se do týdne budou měnit vlády. Nic. Viděli jsme v Africe, jak se tam mění poměry. Když Mexiko oznámilo vstup do BRICSu, tak jsem si říkal: To není možné, to za dva dny tam musí dojít ke změně vlády. Ne, nedošlo. Prostě ta americká moc se hroutí. A to je ta možná pro nás lepší stránka, ale jsou tam žel i horší stránky, a sice to, že ona se hroutí moc Západu jako celku a my jsme součástí toho Západu. To znamená, že jestliže jsme brali za samozřejmé, že různé africké země dodávají suroviny k nám a že je budeme mít levně nebo přes nějakého prostředníka... Tak už nebudeme. Když jsme měli za samozřejmé, že budeme dostávat z indických a čínských továren antibiotika a všechno možné přednostně, tak už nebudeme,“ podotkl Hampl.

„Nečekejme teď nějaký obrovský zlom, ale čekejme, že každý rok to bude horší a horší. My budeme chudší a chudší, oni budou bohatší a bohatší. Budou nás respektovat méně a méně a my si musíme zvyknout vystřízlivět z toho pocitu, že jsme centrum světa, že jsme součástí toho amerického světa a společně s těmi Američany můžeme něco rozkazovat. Nemůžeme,“ dodal.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

mzdy

V čem vám dám za pravdu je, že jsou u nás nízké mzdy, ale není to i chybou vás, protože i vy jste dlouho byli u vlády a mohli jste s tím něco udělat? Moc nechápu, co nyní změníte, když budete sedět v Bruselu, tedy krom toho, že vy si finančně určitě polepšíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kolektivní Západ uchopil sousto, na které nemá hubu..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 01.02.2024 10:56:51
Pan Hampl má samozřejmě pravdu, ale jen shrnul něco, co dezoláti cítí už několik let. Naše politické a novinářské elity to nepoznají nikdy. Možná až ve chvíli, kdy je budou rozzuření obyvatelé házet z oken... Tak jako považujeme za předěl mezi středověkem a novověkem objevení Ameriky, tak já jsem přesvědčen, že historie v budoucnu označí za předěl mezi novověkem a moderní dobou dobu, kdy Čína se stala natolik silnou, že zahájila obnovení (podstatně mohutnější) Zlaté stezky. Nepředstavitelné peníze a mimořádná chytrost Asiatů překlopila mocenské struktury světa ve prospěch Asie, Afriky a Jižní Ameriky. Řada států ucítila své možnosti a odvrátily se od vynuceného vazalství k Západu. Bude to postupné, protože tahle světová změna není podpořena tanky a bombami, ale bude to nezadržitelné. A Západ zase nic nepochopil a dělá vše pro to, aby se vztahy mezi nezápadními státy co nejvíc upevnily, aby všude po světě nastupovala emancipace zemí, dělá vše pro to, aby si z arabského světa dělal smrtelného nepřítele... Tohle Západ nemůže ustát.

|  20 |  0

Další články z rubriky

11 tisíc miliard Kč pro Ukrajinu. A teď nařčení: „Zadržuje peníze, které dostává“

11:51 11 tisíc miliard Kč pro Ukrajinu. A teď nařčení: „Zadržuje peníze, které dostává“

11,18 tisíc miliard korun by měla stát obnova Ukrajiny, alespoň podle výpočtů Světové banky. V Němec…